OMT AB
Byt språk:
 • English
 • OMT-kollega skapar unik lösning hos kund

  Det är vår kollega Andreas Stråth som gått och blivit patentägare i och med sitt arbete hos en av våra kunder! Andreas arbetar som mek-konstruktör och det var i hans tidigare uppdragsperiod som han var med och tog fram en automatiserad driftcykel till en Raiseboring rigg av modell 91RH som används inom gruvindustrin.

  Under 2012 såldes 3 st Raiseboring enheter av modellen 91RH till en kund. I försäljningen ingick en stor post, där det var lovat autonom drift av minst en enhet. Vid detta skede var ej autonom drift framtagen vilket hamnade i Andreas knä. Att göra ett ”Pilot hål” eller göra ett ”Raise” vid gruvdrift, sker via manuell styrning av operatör. Att automatisera handpåläggning eller kritiska moment i cykeln – likt gängning / avgängning av borrsträng, detektering av nyckelgrepp, infettning och rengöring av gänga, visade sig vara lite klurigt. Under 1,5 år testades och prövades dessa förfaranden innan man fick det att fungera helt. Att lösa bekymmer såsom att pumpa fett fram till gänga på borrstålen tog lång tid att utreda berättar Andreas.

  ”Fett o fett, för den delen – Man använder ett compound material med en vegetabilisk bas och stort inslag av bly och zink. Den beter sig likt en häx-blandning av risgrynsgröt och tjära. ALLT blir kladdigt!”

  Under de sista dagarna på uppdraget 2015 sammanställdes allt underlag och bilder – Nu, 2018, har patentet utfärdats!
  Stort grattis säger vi från OMT och vi är otroligt stolta över dig Andreas!

  Dela
  Dela